ZIUA MONDIALĂ A JUSTIȚIEI SOCIALE

Justitie sociala

Ziua Mondială a justiției sociale este marcată anual pe data de 20 februarie. Marcarea acestei zile este menită să contribuie la consolidarea eforturilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru bunăstarea socială.

Inițiativă a Adunării Generale ONU, din 26 noiembrie 2007, această zi a început să fie aniversată pentru prima dată la 20 februarie 2009.

Termenul de „justiție socială”, inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. Astfel, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.

Justiția socială, un principiu fundamental pentru o coexistență pașnică și prosperă între națiuni, presupune promovarea egalității între sexe sau dreptul popoarelor indigene și al migranților, eliminarea barierelor legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau dizabilitate. Valul de schimbări ce a cuprins mai multe țări de pe glob în ultimii ani a făcut ca milioane de cetățeni să-și exprime nemulțumirea față de inegalitate, corupție, represiuni și absența unei munci decente. Această mobilizare a maselor a fost determinată de necesitatea unei justiții sociale.

În ceea ce privește România, statisticile privind egalitatea de șanse sau traiul decent arată îngrijorător. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, publicat în 2018, aproximativ 5,7% dintre români trăiesc cu 1,9 dolari pe zi, echivalentul a 7 lei. Mai mult, conform Eurostat, aproape jumătate dintre conaționali sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială. De altfel, potrivit unui studiu realizat de World Vision România, există copii români care mănâncă uneori doar o singură masă pe zi, iar 10% dintre „copiii României” merg flămânzi la culcare și pentru alți 9% mâncarea pe care o au la dispoziție este doar ocazională sau niciodată.

Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite este menită să contribuie la dezvoltarea, protejarea și consolidarea demnității sociale.

Denisa Tipus
Denis Tipuș
Studentă anul I
Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” Facultatea de Drept Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *