Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor

cărți

„O casă fără cărți este ca un corp fără suflet”

Cicero

  

Astăzi, la nivel internațional, se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ci are o dimensiune simbolică aparte, în legătură cu creația literară: în 23 aprilie s-a născut William Shakespeare și a avut loc și înmormântarea autorului primului roman modern, Miguel Cervantes.

Începând cu anul 1995, prin intermediul Conferinței Generale de la Paris, UNESCO a hotărât că această zi să-și pună amprenta pe importanța cărților și a scriitorilor din întreaga lume. 

De atunci, în fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei domenii ale industriei cărții – editori, librari și biblioteci – selectează Capitală Mondială a Cărții pentru o perioadă de un an; anul acesta a fost desemnat orașul Tbilisi (Georgia). Dacă până acum ziua era omagiată prin expoziții de carte, lecturi publice și manifestări care să încurajeze lectura, anul acesta va fi celebrată doar prin activități în mediul online. Situația este identică și în „capitala mondială”, activitățile promovând utilizarea instrumentelor digitale. Totuși trebuie spus că accesibilitatea lecturii prin mediul digital nu are însă efectul scontat, acela de a stimula lectura. În fond, între beneficiile lecturii se află dezvoltarea personalității. De aceea, toate instituțiile culturale încearcă să organizeze evenimente pentru a atrage atenția asupra importanței cititului (dar și a drepturilor de autor).

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293/2005, „Ziua Bibliotecarului din România” a fost stabilită a fi 23 aprilie, iar prin Legea nr. 81/2014 s-a stabilit ca tot în această zi să fie instituită la nivel național „Ziua Cărţii”.

 Lectură plăcută tuturor!

P.S.

http://www.digibuc.ro/

Diandra-Ioana Tănase
Beatrice Știr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *