Ziua internațională a femeii

Women

La 16 decembrie 1977 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 32/142 „Women’s participation in the strengthening of international peace and security and in the struggle against colonialism, racism, racial discrimination, foreign aggression and occupation and all forms of foreign domination”, adresând către toate statele invitația de a proclama, în conformitate cu tradițiile și obiceiurile lor istorice și naționale, în orice zi a anului, drept Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii.

În țara noastră, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua femeii prin art. 1 din Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii și 19 noiembrie – Ziua bărbatului (publicată în M. Of. nr. 167/2016).

Ziua internațională a femei marchează lupta femeilor pentru recunoașterea drepturilor lor, pentru egalitate și eliminarea oricărei forme de discriminare. Este ziua în care se celebrează „actele de curaj și determinare” ale femeilor.

Este ziua în care trebuie să reflectăm asupra pașilor făcuți de-a lungul timpului în materia drepturilor femeilor dar și asupra schimbărilor care sunt încă necesare.

Tema stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Ziua Internațională a Femeii sărbătorită azi, 8 martie 2020, este: „I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”, marcându-se astfel și cei 25 de ani trecuți de la Declarația și Platforma de acțiune adoptată în cadrul celei de a 4-a Conferințe mondiale privind femeile, desfășurată la Beijing în septembrie 1995.

În mesajul transmis cu această ocazie, António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, arătă: „Egalitatea de gen este un mijloc de redefinire și transformare a puterii care va aduce beneficii pentru toți. Este timpul să încetați să încercați să schimbați femeile și să începeți să schimbați sistemele și dezechilibrele de putere care le împiedică să își atingă potențialul”.

Mariana Narcisa Radu
Lector universitar dr., Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *