Vom purta amprenta dreptului în comunitatea din care facem parte…

Ionut Pinca

Discursul reprezentantului anului IV, forma de învățământ cu frecvență redusă, cu ocazia Festivității de absolvire a promoției 2017-2021

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, stimate Doamne Prorector, Domnule Decan, stimați prodecani și profesori, dragi colegi, dragi părinți, bunici, străbunici și orice alți ascendenți sau potențiali moștenitori colaterali, mă bucur și sunt onorat să mă aflu în fața Dumneavoastră la cel mai așteptat moment din ultimii patru ani din viața mea și a colegilor mei, respectiv festivitatea de absolvire.

Astăzi, am ocazia de a vă adresa câteva cuvinte, în calitate de reprezentant de an al studenților Facultății de drept, forma de învățământ cu frecvență redusă. Datorită acestui fapt, în cele ce urmează am să expun două viziuni diferite asupra formei de studiu absolvite. Prima care, prin prisma universității, este caracterizată printr-o formă flexibilă de învățare, precum și de posibilitatea studentului de a-și administra propriul proces de învățare într-un program comasat. A doua, prin prisma studentului, care și-a alocat sfârșitul săptămânii facultății și studiului. Știu că noi, studenții de la frecvență redusă am ales un program comasat pentru că, în afara cursurilor, avem un serviciu, o familie sau chiar suntem părinți. Motiv pentru care consider că viziunea studenților referitoare la forma de studiu cu frecvență redusă nu este doar o simplă părere, ci o realitate pe care fiecare coleg de-al meu a resimțit-o pe parcursul acestor patru ani de studiu. După o săptămână grea, cu multe lucruri de dus la bun sfârșit, am înțeles și asumat că aceasta nu se încheie atunci când ne-am îndeplinit rolul de angajat sau membru al familiei, ci și rolul de student.

Un alt subiect pe care l-am avut în vedere în momentul în care am început să mă gândesc ce voi spune acum, a fost importanța educației în acești patru ani de studiu. Însă, după cum remarca savantul Nicolae Iorga, „școala trebuie să te învețe să fii propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”. Indiferent de ceea ce vom face în viață, vom purta amprenta dreptului în comunitatea din care facem parte și în care primii judecători ai noștri trebuie să fim noi.

În decursul celor patru ani de facultate am trecut prin încercări și schimbări care, la prima vedere, nu au fost așa de simple cum par astăzi. Am fost nevoiți să urmăm o altfel de școală, adaptată, pentru a putea continua studiile. Desigur, toate acestea au presupus eforturi atât din partea studenților, cât și din partea cadrelor didactice. Rezultatele se concretizează prin încheierea unui ciclu universitar, în roadele pe care le culegem ca generație. Trecerea acestei perioade ar trebui să ne ajute să apreciem și mai mult drepturile și libertățile fundamentale, să ne depășim limitele și, nu în ultimul rând, să fim mai buni, pentru că, nu e așa, „vorba bună și zâmbetul și fapta binefăcătoare sunt raze ale soarelui răsfrânte în sufletul omului”[i].

În final, în numele studenților anului IV IFR, doresc să adresez mulțumiri conducerii Facultății și Universității, întregului corp profesoral și personalului auxiliar din cadrul Facultății. Vă mulțumim pentru efortul depus în șlefuirea minților noastre și pentru tot sprijinul acordat  pe parcursul anilor de studiu! Cineva spunea că ,,este foarte important să rămânem în istorie”, însă replica a fost pe măsură: ,,Mai important decât a rămâne în istorie, este să rămânem în sufletele oamenilor”. În fond, după cum scria ilustrul savant pe care l-am citat deja, „ești însuți ce păstrezi în suflet din oamenii pe care i-ai cunoscut”.

Vă mulțumesc pentru că, în calitate de șef de an, mi-ați dat ocazia să îmi cunosc puterea de muncă și să îmi exersez răbdarea!

 

[i] Nicolae Iorga

Ionut Pinca
Ionuț Pinca
Absolvent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *