Virusuri vs. Viruşi

Ne aflăm într-o perioadă în care conceptul de virus, respectiv microb, are doar o singură însemnătate pentru majoritatea dintre noi. Din punctul meu de vedere, cred că s-a ajuns într-un stadiu în care panica afectează mai mult decât oricare presupusă pandemie nou apărută. Odată cu răspândirea acestui agent patogen, întâmpinăm o altfel de epidemie în rândul semenilor literari şi anume a viruşilor de natură mediatică.

Viruşii mediatici sunt acele dezinformări apărute atât în mediul online cum ar fi site-urile de socializare, cât şi programele de televiziune care îşi urmăresc propriile interese în materie de rating prin plasarea de informaţii care atrag din punct de vedere audio-vizual, însă sunt menite să distorsioneze realitatea, permiţând astfel propagarea în masă a informaţiilor eronate. 

Pentru a evita dezinformarea am putea urma câţiva paşi simpli, cum ar fi:  selectarea surselor de informare ar trebui să se realizeze urmărind în primul rând provenienţa acestora cum ar fi anunţurile şi comunicatele oficiale ale instituţiilor de stat; evitarea pe cât mai mult posibil a ştirilor aberante provenite de la internauţi informaţi necorespunzător şi nu în ultimul rând să facem apel la logică în orice circumstanţă. 

„Ştirile proaste vând cel mai bine. Pentru că de fapt veştile bune nu sunt ştiri.” Charles Tatum

Patraș Cosmin-Traian
Student, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *