Un mare DA pentru Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.

Cu mai bine de zece ani în urmă, vorbind la un curs festiv final al promoției de atunci, am explicat de ce credeam – și, în principiu, mai cred și acum – că Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București este superioară unei instituții similare de stat. Discursul de atunci a părut unor gazetari care asistau la ceremonie dur și un pic cinic și de aceea l-au considerat controversabil. Nimeni însă nu a îndrăznit de atunci până acum să ridice mănușa controversei, așa e momentul potrivit să recidivez.

O facultate particulară, cum este aceasta, e preferabilă în primul rând pentru că e un mediu care cultivă un alt tip de inițiativă celor care o frecventează. Instituțiile de stat sunt ca niște copii răsfățați pe care statul îi ajută mereu, îi sprijină în permanență. Dincoace, într-un context de facultate privată, trebuie să faci tu ceva constructiv ca lucrurile să funcționeze. În consecință, puterea cuiva dintr-un sistem de instituție de stat se arată prin aceea ca el zice nu, cenzurând inițiativele, pe când puterea cuiva care este într-un context de facultate privată – de organizație privată în general – este aceea de a spune da, pentru a promova inițiativele. Or, așa cum remarcă Nietzsche, istoria nu reține decât da-ul. Că Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” este un astfel de loc care cultivă inițiativa personală se vede foarte bine din destinul ulterior al celor care au urmat această facultate: un număr semnificativ statistic dintre ei au făcut carieră juridică deosebită. În acest sens, pe acest palier al evoluției profesionale ulterioare, această facultate concurează cu mare succes cele de stat, iar realizările ei dovedesc eficiența cultivării inițiativei personale.

Al doilea punct în avantajul Facultății este faptul că dispune de un corp profesoral alcătuit din practicieni cu vechi stagii și cu deosebite cariere. Aici sunt mai ales practicienii, dincolo sunt mai ales teoreticienii. Or este foarte important să înveți dreptul de la cineva care efectiv îl practică. Cunoașterea nu rezidă în capacitatea de a spune cuvinte cât în aceea de a face lucruri, de a rezolva probleme…

Dar cel de al treilea punct este cel mai concludent pentru student, și deși poate părea cinic, este de fapt, moral într-un sens superior. Facultatea noastră este locul – poate unul din extrem de rarele locuri din această țară – în care cei proști, adică cei leneși în a învăța lucruri noi, cei incapabili să vadă și să utilizeze oportunități ale dezvoltării lor personale, contribuie la a crea un mediu pentru cei deștepți, adică treji și angajați conștient în propria lor dezvoltare, și care fără acest mediu susținut prin contribuție comună, nu ar putea-o face. Și merită, și numai pentru acest test care îți poate spune dacă în această timpurie secvență a vieții tale ești prost sau deștept, să te înscrii la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.

Aurel Teodor Codoban
Profesor Universitar Doctor

One Reply on “Un mare DA pentru Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.”

  1. Felicitări!Cunosc activitatea voastra. Nu pot uita de „stalpii” trainici ai facultății- si in mod special de regretatul meu mentor Prof. univ. dr. Mircea Muresan – un om si profesionist deosebit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *