Sunt student în Europa!

Sunt student în Europa! O propoziție prin care am exprimat, în puține cuvinte, atât de multe avantaje! Cu prilejul zilei de 9 mai, Ziua Europei, se cuvine să amintim câteva dintre beneficiile pe care simplul fapt de a avea cetățenie europeană ni le oferă nouă, tinerilor, studenților și cetățenilor Uniunii Europene de pretutindeni.

În ceea ce privește educația și cercetarea, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene avem posibilitatea de a studia la orice Universitate, din orice țară membră, în aceleași condiții precum cetățenii țării respective. De asemenea, studenții au șansa de a urma stagii de practică, accesând programul Erasmus+, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. Ca cercetător, un institut de cercetare dintr-o altă țară membră, colaborând cu alți cercetători străini, poate reprezenta șansa acumulării unei experiențe vaste în domeniile relevante. Implicarea, dezvoltarea și dobândirea de noi valori și competențe este sprijinită de către Uniunea Europeană prin multiplele programele de voluntariat de care putem beneficia prin intermediul Corpului european de solidaritate.

Nu este de neglijat nici subiectul călătorii; ca cetățeni ai Uniunii Europene, avem dreptul de a călători liber fără niciun act de identitate în statele membre ale spațiului Schengen. Cățelul, pisica sau dihorul de companie poate și el călători alături de noi, însă pentru aceștia este necesar un pașaport european pentru animale de companie. Drepturi precum redirecționarea sau rambursarea banilor la anularea zborurilor, despăgubiri substanțiale dacă bagajul a fost pierdut, deteriorat sau ajuns cu întârziere călătorind cu trenul sau asigurarea transportului ori rambursarea biletului dacă autobuzul/ autocarul a avut o întârziere la plecare mai mare de 2 ore, sunt numai câteva dintre cele garantate de UE privind călătoriile.

Sunt multe motivele pentru care putem afirma că Uniunea Europeană este mediul propice pentru evoluție, liberă exprimare prin muzică, dans, scriere, teatru, pictură etc., un mediul în care cititorii, cinefilii, cercetătorii, inovatorii și specialiștii din toate domeniile sunt încurajați, primesc orientare și sprijin, numai în baza cetățeniei Uniunii Europene, efect al apartenenței statelor la aceasta.

Pentru multe alte informații cu privire la drepturile și modalitățile de accesare a posibilităților amintite, precum și a altor asemenea, se poate accesa site-ul Uniunii Europene: www.europa.eu.

Dalina Vălean
Dalina Vălean
Student european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *