Studenție în mediul online

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Într-un context pandemic precum cel actual, lucrurile normale se schimbă și obiceiurile cu care eram familiari, dispar.

Cum viața merge înainte, indiferent de situație, indivizii se adaptează, trăim în continuare conformându-ne noilor reguli și circumstanțe.

Unul dintre lucrurile noi la care trebuie să ne adaptăm privește învățământul digital. Acesta, modificând învățământul tradițional, a venit cu multe alte schimbări asupra vieții sociale dar chiar și personale a oamenilor.

Văzând lucrurile prin prisma unui student, mai ales prin prisma unui boboc nu în ultimul rând la o facultate care necesită studiu serios și îndelungat, deci nu o facultate ușoară, pot spune că acest început, care a semnificat un nou capitol în viața mea, a fost puțin înfricoșător la punctul de pornire. Desigur, m-am gândit doar la dezavantaje când am auzit decizia finală de a continua seminariile cât și cursurile exclusiv online. „Unde va fi viața minunată de studenție despre care am auzit? Cum îmi voi cunoaște colegii? Dar profesorii? Cum voi participa la evenimente și activități extra-curriculare? Cum voi face practică de specialitate?” Și multe alte întrebări care puneau în prim-plan dezavantajele.

Timpul a trecut, facultatea online a început și ce să vezi? Am rămas profund uimită de faptul că îmi plăcea ce se întâmplă, că așteptările mele au fost mult prea scăzute în raport cu realitatea.

Și întrebările mele și-au găsit, pe rând, răspunsurile. Studenții din ani mai mari s-au adaptat, organizațiile studențești la fel iar acest „online” despre care tot auzim a început să-și facă și el treaba tot mai bine. Bineînțeles, în continuare viața studențească nu este una roz dar se încearcă a fi. Oamenii sunt mult prea dependenți de socializare, fapt ce ne-a făcut interacțiunea mai simplă, am putut să ne cunoaștem, să ne împrietenim mai ușor. Evenimentele nu au încetat să apară, de data asta sub formă de webinare.

După cum e de la sine înțeles, fiecare schimbare vine cu avantaje și dezavantaje. În dorința de a îmbunătăți demersurile, am încercat să aflu părerea diferiților studenți cu privire la noile reglementări, ceea ce îi deranjează la învățământul digital, ceea ce îi ajută, cât și schimbările survenite în viața fiecăruia.

Printre cele mai comune avantaje, se numără:

«  PROGRAMUL FLEXIBIL

Cel mai frecvent răspuns când vine vorba despre avantaje, vizează programul flexibil. Dacă pe vremuri cei mai mulți dintre studenți se plângeau de lipsa timpului, acum acesta nu mai poate fi considerat o problemă, seminariile cât și cursurile online contribuind la sporirea productivității persoanelor.

«  LIBERTATEA

În acest sens, studenții afirmă că în timpul unui seminar online, pe lângă atenția oferită materiei, se pot axa pe cel puțin încă o activitate productivă.

«  MATERIALELE DIDACTICE PRIMITE

Studenții sunt mulțumiți deoarece acestea, sunt într-un număr mai mare decât în trecut.

Unul dintre cele mai importante avantaje se referă la:

«  SERIOZITATEA ȘI IMPLICAREA PROFESORILOR

Suntem cu toții conștienți că nu doar studenților le este greu cu noile reguli, profesorii simțind la fel de intens toate argumentele pro și contra. Cu toate acestea, implicarea și dedicarea lor este foarte vizibilă chiar și în condițiile cele mai dificile.

 

Discutând și despre dezavantaje, am aflat că nici acestea nu întârzie să apară. Fiind vorba despre o rețea online, lucrurile tind să nu meargă mereu cum ne-am dori. Unul dintre cele mai mari dezavantaje îl constituie:

«  PROBLEMELE TEHNICE

Problemele tehnice, pe care le întâmpină studenții, întreruperile, momentele în care rețeaua de internet sau dispozitivele se blochează și multe alte aspecte de ordin tehnic, lucruri care ne bulversează și ne fac a pierde firul seminariilor și ideile principale.

«  INTERACȚIUNEA

Nu cred că este o surpriză pentru nimeni faptul că interacțiunea elev-profesor nu poate fi aceeași în mediul online. Nu te simți implicat cât ar trebui, poate uneori simți că nu ești ascultat. Simți că nu te poți valida, nu poți stabili legături cu profesorii ș.a.m.d.

«  LIPSA PROIECTELOR ÎN ECHIPĂ

Cu aplicarea noilor restricții de distanțare socială, nopțile petrecute cu colegii pentru elaborarea unor proiecte vitale pentru seminarii, au dispărut, lucru care ne afectează într-o măsură vizibilă.

 

În încheiere, pot afirma că argumente pro și contra sunt nenumărate. Datoria noastră este aceea de a ne adapta schimbărilor și de a încerca să facem, din orice domeniu, o idee și un mediu plăcut, exact cum spune Peter Arnold în Cele 28 de Legi Universale ale Succesului: „Totul se schimbă, nimic nu este fix. Dacă nu profităm de schimbare vom deveni victimele ei.”

Rebecca Ciobanu
Rebecca Ciobanu
Studentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *