#stămacasă

De vreme ce împrejurările actuale nu permit utilizarea metodelor clasice și anume susținerea cursurilor, a seminariilor, nici studiul în biblioteci sau săli de curs, cu alte cuvinte interacțiunea socială trebuind a fi redusă la minim, este necesară o evoluție a acestor metode, o cale de transmitere și receptare a informațiilor către și de către studenți la distanță. Deoarece studiul nu are vacanță, nu putem pune pe pauză aceste săptămâni din timpul semestrului și nici nu putem amâna prea mult inevitabilul, era nevoie de o strategie complet nouă, practică, care îmbină necesitatea cu accesibilitatea și clasicul cu modernul.

Desfășurat în mediul online, studiul prin intermediul platformelor precum Skype, Zoom poate chiar Facebook, postarea materialelor de studiu în cadrul platformei destinate expres pentru studenții facultății noastre, facilitează cu adevărat învățarea și în același timp se îmbină perfect cu regulile și instrucțiunile furnizate către noi, ca cetățeni, de către autoritățile publice competente în această perioadă critică.

Studiul de acasă, din confortul propriilor scaune de birou, canapele, fotolii, pe burtă, în șezut, savurând cafeaua de dimineață, este îmbrățișat de către profesorii noștri în mod nemijlocit. Dânșii creează materiale explicite, exemple multiple, ne trimit spețe și grile, iar cursurile și seminariile sunt susținute pe modelul videoconferință, interactive și plăcute. Fiind unul din participanții la aceste cursuri, observ și sunt plăcut surprins cum într-un mediu mai puțin formal, studenții dezvoltă o relație mai prietenească cu profesorii fapt ce conduce la o mai mare ușurință în a adresa întrebări, a aborda problema sau pur și simplu prezintă o mai mare nonșalanță în a purta o conversație cu un profesor, deci până la urmă iese și ceva bun din asta!

Citându-l pe prozatorul american William Faulkner „Pentru a fi mare, e nevoie de muncă, în proporție de nouăzeci și nouă la sută” doresc să subliniez faptul că împrejurările nu ne oferă o vacanță în adevăratul sens al cuvântului, ci un timp în care nu trebuie să ne uităm prioritățile, ba din contră, să muncim pentru visul nostru zi de zi. 

 

Cosmin-Traian Patraș
Student, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca
Dalina Vălean
Studentă, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *