Proces simulat – secrete din spatele succesului

Despre experiența trăită în cadrul procesului simulat susținut în facultatea noastră pot să vă spun că a fost extrem de tare și de benefică! Fiecare membru al echipei, indiferent de rolul ales în proces (magistrat/avocat/inculpat/parte civilă/martor), a înțeles și a șlefuit cum nu se putea mai bine modul în care se desfășoară această etapă – judecata.

Am avut privilegiul de a fi în postura de judecător al cauzei – în fond. Foarte palpitant și frumos, însă pe atâta și strădania. Nu e ușor… judecătorul ține procesul pe umerii săi, aș putea spune. Este esențială concentrarea și să cunoști bine pașii ce trebuie urmați atunci când conduci ședința de judecată.

Been a judge…  But have I been judgemental enough?!

E multă muncă în spate, dragi colegi. Vreau să spun multe repetiții și, înainte de ele, mult de lucru la elaborarea cauzei, la conturarea și definitivarea rolului fiecăruia – atât replicile/pledoariile, cât și atitudinea (poți fii tu ori poți fii ceea ce îți dictează imaginația).

Nimic din toate acestea nu ar ieși cum iese în fiecare an, când anul III susține procesul simulat, fără atenta îndrumare și sfaturile doamnei profesor Siserman Sorina.

Consider că a lua parte la această activitate este cel mai util și benefic mod de a înțelege procedura penală. Este o materie foarte interesantă, iar dacă ai ocazia să o și pui în practică încă din timpul anilor de studiu, este absolut genial!

Sunt foarte bucuroasă că am luat parte la această activitate. Repetițiile au rămas cele mai frumoase amintiri pentru mine. Desigur… și ziua în care a avut loc procesul, însă repetițiile m-au apropiat mult de colegii mei.

Vă îndemn cu căldură să luați parte la acest proiect atunci când vă va veni rândul!

Să știți că și a fi în public face mult. Îmi amintesc cu cât interes, entuziasm și uimire i-am privit anul trecut pe colegii mai mari. A fost ceva…

În 10 martie a fost altceva… DE NEUITAT!

„Judge: a law student who marks his own examination-papers.” H. L. Mencken 

Eveline Nagy
Studentă, anul III, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *