O zi a milioanelor de voci

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Astăzi, 17 noiembrie, este ziua ta, a mea și a tuturor celor care, indiferent de vârstă, se pot numi studenți! Este ziua noastră, a studenților de pe întreaga Planetă! Nu este o zi oarecare, este o zi care a schimbat lumea și a pus în lumină importanța studenților.

Este ziua în care oamenii au realizat cât de importantă pentru societate este vocea studenților, o necesitate care, voit sau nevoit, va fi exprimată.

Aruncând o scurtă privire în istorie, vom observa fără doar și poate că studenții au avut întotdeauna un cuvânt de spus și au încercat mereu să aducă în actualitate anumite probleme pe care generațiile trecute le-au omis.

Cum a apărut Ziua Internațională a Studenților?

Această zi, dedicată studenților, a fost stabilită pentru a comemora evenimentele petrecute în anul 1939, atunci când ocupanții naziști din Cehoslovacia, au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină a Universității Karlova din Praga, care sărbătoreau împlinirea a 21 de ani de la formarea unei Republici Cehoslovace Independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, reprezentantul studenților Jean Opletal și-a pierdut viața. Funeraliile acestuia s-au transformat într-o demonstrație anti-nazistă, cu mii de participanți. Ca represalii, 9 studenți și profesori au fost executați pe loc, iar alți peste 1.200 de studenți au fost trimiși în lagărele de concentrare. Toate instituțiile de învățământ superior din țară au fost închise.

În toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată atunci la Praga și la care au luat parte peste 15.000 de studenți, s-a soldat cu aproape 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților de la Praga, care au marcat începutul Revoluției de catifea din Cehoslovacia.

După cum se vede, istoria subliniază necesitatea exprimării studenților, iar această zi, marchează în special curajul de a ne exprima opiniile, spiritul liber tipic studențesc. Pe această cale, doresc să le amintesc colegilor mei studenți de pretutindeni, cuvintele celebrului filosof Jean Jaques Rousseau: Nu există fericire fără curaj, nici virtute fără luptă, iar acestea să ne reamintească mereu de faptul că vocea noastră este importantă pentru întreaga societate.

Denisa Tipus
Denisa Tipuș
Studentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *