O conferință în vreme de pandemie

Am avut plăcerea de a vizualiza și audia o mulțime de lucrări extrem de interesante în cadrul „Sesiunii Naționale de Comunicări Ștințifice a Studenților și Masteranzilor” organizată de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Pe această cale doresc să le adresez felicitări atât studenților și masteranzilor, care s-au implicat, cât și cadrelor unviersitare care au dat dovadă și de această dată de devotament și implicare. Am realizat că am fost martor la susținerea unor lucrări care au tratat și problematizat unele aspecte extrem de relevante pentru secolul în care trăim.   

Calitatea mea de participant a fost legată de următorul titlu: „Republicanismul” lui Machiavelli și influența lui. Am ales să prezint aspecte legate de filosofia și teoria politică pe care Machiavelli a încercat să o implementeze acum mai bine de 500 de ani. Ce credeți? A reușit acest lucru? Ei bine, da. Machiavelli a reușit acest lucru, chiar dacă multe dintre principiile sale s-au materializat în istoria contemporană. Influența pe care Machiavelli a avut-o asupra zilelor noastre nu este de neluat în seamă, ba chiar ar trebui să ne nască o serie de întrebări. Machiavelli și-a propovăduit ideile legate de noțiunea de stat și metodele de implementare a acestor idei prin intermediul volumului „Il Principe”. El a avut o influență clară, de necontestat asupra unor curente ideologice precum: stalinismul, leninismul, nazismul. Filosofia sa politică este preluată și de „părinții fondatori” ai S.U.A. Nu am să ofer mai multe detalii referitoare la lucrare, acestea vor putea fi parcurse de dumneavostră cel târziul la începutul lunii august, când va fi finalizat întreg articolul.

Câteva impresii generale despre activitatea la care am luat parte astăzi: cu siguranță toate lucrările sunt demne de a fi apreciate. A fost o experiență inedită, într-un cadru extrem de interesant, iar în ciuda tuturor impedimentelor legate de apariția noului coronavirus, totul a decurs la nivelul așteptărilor.

Am să închei printr-un citat care se potrivește cu efortul și munca depusă de noi toți, în special de organizatori: „Nu există situație, oricât de disperată, din care nu se poate ieși” Niccolo Machiavelli

Sebastian Seica
Stuent, anul I, Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *