„Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței”

Discurs Carmen Ilea

Discursul șefei de promoție 2017-2021, de la forma de învățământ cu frecvență, cu ocazia festivității de absolvire

 

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, stimate Doamne Prorector și Domnule Decan, stimați Profesori, dragi părinți și invitați,

Am să mă sprijin pe alocuri pe versurile poetului Nichita Stănescu, pentru că acum este un moment special, sufletele noastre fiind ca-n povești cuprinse de-un ireal, nu de recitative din coduri și alte acte normative. Iar cuvintele (sau necuvintele?) încearcă să exprime cumva ceea ce mocnește în noi ca speranță de atâta vreme… Și a venit vremea…

Suntem onorați să participăm astăzi la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Facultății de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București, care, în ultimii doi ani universitari, a avut o misiune dificilă, dar care s-a adaptat contextului, asigurând procesului educațional un înalt nivel calitativ.

Suntem recunoscători profesorilor pentru munca, receptivitatea și dedicarea de care au dat dovadă, punând an după an, bazele puzzle-ului nostru și contribuind astfel nu doar la formarea profesională, ci și la dezvoltarea laturii umane a fiecăruia dintre noi. Cu toții am învățat în acești ani modalitatea în care să gândim, și nu doar ce trebuie să gândim, tocmai pentru că cei mai buni profesori te învață încotro să te uiți, dar nu îți spun și ce anume să vezi. Trebuie să ne amintim faptul că, dincolo de litera și spiritul legii, este nevoie să dăm dovadă de înțelepciune, echilibru, bună-credință, având ca fundament respectul față de noi și față de oamenii din jurul nostru.

„Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței”… Iar timpul a trecut „ca și când ieri ar fi în curând”, neverosimil, încărcat și gol, totodată. Acum, lipind toate piesele adunate pe parcursul celor patru ani, se conturează un fragment din viețile noastre, se încununează toată munca depusă și realizăm în același timp responsabilitatea care ni se va acorda în calitate de viitori practicieni ai dreptului. În fond, este esențial să fim oameni, nu doar indivizi de succes, și să rămânem noi înșine, indiferent de provocările care apar pe parcurs. Fiecare etapă pe care o trăim este una cu totul temporară și, indiferent de durata ei, ne ține o lecție, ca la școală, cu toate învățămintele ei.

Pentru că fiecare dintre noi poartă în suflet „marile speranțe”, de aceea „amintirea întâmplărilor noastre vine din viitor, nu din trecut”. Până să ajungem acolo suntem aici, mulțumind părinților, profesorilor, celor apropiați pentru toată încurajarea și ne gândim că nu este „nimic mai actual, de fapt, decât viitorul”[i].

Trebuie să așteptăm momentul potrivit? El este aici și acum!

 

Felicitări promoției 2017-2021!

 


[i] Toate citatele sunt din opera poetului Nichita StănescuD

Carmen Ilea
Carmen Ilea
Absolventă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *