Istoria, o reculegere de la începuturi

book

Întotdeauna am considerat cunoașterea istoriei ca fiind necesară, altfel nu văd cum, noi, actuala generație am putea să învățăm din greșelile trecutului ori, și mai mult, să nu le repetăm. Nu puțină lume și-a pus întrebarea: cum putem să ne însușim cunoștințe istorice generale? Răspunsul a venit de la sine, pe lângă orele de specialitate au fost fondate anumite cercuri sau mese rotunde în cadrul cărora studenții pot să învețe unii de la alții într-o atmosferă plăcută și relaxantă. În cadrul unui astfel de cerc activez și eu. Ab Initio este un cerc științific ce a luat naștere anul acesta în cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir– Facultatea de Drept Cluj-Napoca. Deși cercul se află la început, acesta s-a bucurat de o constantă activitate, fiind organizate numeroase întâlniri și discuții pe anumite subiecte de interes general (de exemplu: Dreptul în raport cu religia. A ajutat religia dezvoltarea dreptului?).

În cadrul ședinței ce va avea loc miercuri, 19.05.2021, o să ne concentrăm discuțiile pe marginea temei alese „Infracțiuni și pedepse în Evul Mediu”, având ca și invitat special pe domnul profesor și cercetător Mihai-Florin Hasan. Domnul profesor Hasan este un istoric cunoscut, cu o vastă activitate de cercetare, activitate încununată de numeroase și prestigioase premii. Cercetătorul Mihai-Florin Hasan și-a focalizat interesul asupra unui domeniu deosebit de vast: drept medieval, infracționalitate medievală, statut social și lista poate continua.   

Mihai-Florin Hasan

Interesul pentru cunoașterea trecutului, cred eu, există în interiorul fiecărui individ, tot ceea ce trebuie să facem însă este să stârnim acest interes alimentându-l cu informații de calitate, provenite de la oameni și din surse de calitate. Un celebru actor român[1] a rostit următoarea frază: „Omul trebuie să se reculeagă din risipirea lui”, aș afirma că aceasta este și menirea istoriei, să ajute prezentul să se reculeagă din propria-i risipire.


[1] Este vorba de actorul clujean Dorel Vișan, în cadrul emisiunii TVR „Profesioniștii”

Sebastian Seica
Sebastian Seica
Student - Președintele Cercului Științific AB INITIO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *