In memoriam Emil Pop

Emil Pop

Născut la data de 25 octombrie 1942 în Giurtelec Șimleu, jud. Sălaj, Emil Pop a absolvit în 1967 Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca specializarea filosofie-pedagogie, secundar istorie. A obținut titlul de doctor în filosofie în anul 2002, cu teza „Personalitate și cultură”.  A urmat o carieră de Cercetător științific în cadrul Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca dar și una de jurnalist și editor de carte. În această calitate, a fondat Editura „Argonaut”, una dintre cele mai prestigioase edituri din domeniul științelor sociale.

A fost profesor în cadrul Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” în perioada 1992- 2012, fiind titularul cursurilor de Sociologie juridică și de Logică juridică. A deținut și funcția de șef al catedrei de Drept privat, poziție din care a gestionat cu tact și înțelepciune problemele complexe ale proceselor didactice, sprijinindu-i în mod deosebit pe colegii mai tineri. De asemenea, a fost membru în colectivul de redacție al revistei Fiat Iustitia. 

Cărţi publicate: Sensuri filosofice, sociologice şi juridice în proverbe din spaţiul românesc, Editura Argonaut, 2009, (coordonator şi coautor); Personalitate și cultură. Particularităţi ale tranziţiei de la totalitarism la democraţie în Romania, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2003; Sociologia clujeană interbelică. Repere teoretice şi empirice, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2002, (în colaborare cu A. Negru, Z. Salanki, F. Stăvărache, S. G. Totelecan); „Societatea de Mâine” Indice bibliografic adnotat, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2001, (în colaborare cu A. Negru).  Vol. 1 şi 2., Educaţie şi profesiune, Editura Politică, Bucureşti, 1979, (în colaborare cu D. Ozunu).

Pe data de 1 mai 2021, domnul profesor a trecut la cele veșnice. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *