Implicare și cercetare. Pârghiile unei conferințe de succes

The Efficiency of Legal Norms 2021

O comunicare directă atât cu practicieni, cât și cu teoreticieni, personalități de valoare din mediul juridic și academic, subiecte generatoare de discuții captivante, într-o atmosferă ce m-a inspirat – așa aș caracteriza, în puține cuvinte, ce de a zecea ediție a Conferinței Internaționale „THE EFFICIENCY OF LEGAL NORMS” organizată în cadrul facultății noastre.

Conferința s-a desfășurat în perioada 12-14 mai, cuprinzând 5 secțiuni și un workshop, cu peste 70 de participanți, atât din țara noastră, cât și alte state precum Turcia, India, Ucraina și Republica Moldova. Aceasta a fost o oportunitate și pentru noi studenții, de a asista la o întâlnire a mai multor personalități ale vieții juridice, și totodată de a asimila informații de o mare importanță, produsul unor ample cercetări. Subiectele supuse atenției prin intermediul conferinței au fost, din perspectiva noastră, complexe și au pus în lumină probleme de interes general, actuale, teme care îmbie spre meditație.

Prin intermediul acestei conferințe s-au evidențiat, printre altele, importanța mijloacelor de prevenție a unor noi crize de ordin economic, politic, militar ori sanitar și, în același timp, eficiența actualelor norme legale în atenuarea efectelor acestor crize pe toate planurile. S-a accentuat faptul că dreptul la sănătate este un drept garantat pentru toți, chiar și în situații impredictibile iar, în susținerea acestora, ni s-au prezentat rezultatele unor studii realizate în timpul pandemiei, în India, informații ce relevau discriminarea de vârstă, când vine vorba de acordarea serviciilor medicale. Am învățat importanța de a discerne între știrile menite să informeze și cele care au drept scop tocmai dezinformarea, într-o perioadă în care primează cunoașterea noilor norme juridice. De asemenea, ne-au stârnit interesul și subiecte referitoare la educația în perioada crizei pandemice, violența domestică, principiul Ne bis in idem și multe alte aspecte pe care toți cei ce au prezentat le-au întâlnit în viața profesională.

Considerăm o asemenea conferință, cel puțin din postura de studenți și de observatori ai actului de cercetare, o șansă de acumulare de cunoștințe, de concretizare a celor existente, o oportunitate de a împărtăși opinii cu persoane mai mult decât în cunoștință de cauză, cu cercetătorii acestor subiecte, fapt care, fără de dubiu, reprezintă un beneficiu major. 

Dalina Vălean
Dalina Vălean
Studentă
Cosmin-Traian Patraș
Cosmin Traian Patraș
Student

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *