De la absolvent la absolvent: Liceu vs Facultate

De vreme ce ne găsim în perioada deciziilor importante cu privire la viitor, tinerii absolvenți de liceu căutând calea ce îi va forma pentru viață, iar proaspeții absolvenți de facultate urmând potecile bătătorite de studiu și cărți, Liviu Șerban, student în  anul IV, cu câteva zile înainte de examenul de licență, își îndreaptă atenția asupra celor dintâi menționați, răspunzând la unele dintre dilemele pe care aceștia le au cu privire la ce facultate să aplice. Astfel:

1.Cum reușesc să mă decid la ce facultate să aplic?

În primul rând, fiecare dintre noi are anumite aspirații și pasiuni; unii deja le știm, alții nu. Trebuie să te descoperi și să decizi, nu pot spune că e musai ușor. Pentru mine, spre exemplu, a contat mult istoria, fiind pasionat de Constituțiile din România și formele de guvernământ. Astfel că, am început să aprofundez tot mai intens acest subiect, interesându-mă de sisteme de drept, de legislație și de politică.

2. În ceea ce privește alegerea facultății, ai fost influențat de anumiți factori externi (părinți, bunici, profesori) sau alegerea s-a bazat pe alte criterii?

Într-adevăr, o influență pozitivă a avut-o profesoara mea de istorie care m-a și îndrumat să urmez o facultate de drept.

3. Consideri că în timp se dezvoltă abilitățile necesare profesiilor juridice sau acestea trebuie să fie ereditare?

Sincer, nu cred. Părinții mei, de exemplu, nu au studii superioare, astfel că acest aspect nu a reprezentat un obstacol; educația se dobândește, nu se moștenește.

4. Ai avut vreodată impresia că nu ți se potrivește domeniul pe care l-ai ales?

Fiind pasionat de ce mi-am ales, nu am avut niciodată astfel de gânduri. Din contră, am devenit tot mai curios și mai profund implicat.

5. Având în vedere că această facultate te pregătește pentru un anumit domeniu, care sunt calitățile pe care le-ai urmărit a le valorifica în timpul facultății?

Am urmărit să îmi dezvolt abilitatea de a vorbi în public, ceea ce am și reușit, în ciuda faptului că am fost relativ sceptic. Totodată, mi-am dezvoltat și capacitatea de colaborare, creativitatea și, evident, gândirea critică.

6. Cum reușesc să rămân concentrat în sesiune?

Sesiunea reprezintă, într-adevăr, o provocare. Secretul unei sesiuni relaxate constă în pregătirea timpurie. Dar, categoric, sesiunea se consumă oricum academic: prin cafea și ore de studiu.

7. De ce Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir”?

Am ales să urmez Facultatea de Drept “Dimitrie Cantemir” din rațiuni precise: profesorii sunt extraordinar de bine pregătiți, fiind (totodată) și practicieni, astfel că studenții au posibilitatea să învețe și din experiențele practice ale acestora, ceea ce conferă un tip de educație-duală. Profesorii care ne coordonează și ne ghidează, avocați ori judecători, sunt foarte apropiați de studenți și dornici de a dezvolta această legătură. Sincer, mi-au fost depășite toate așteptările. De aceea, categoric, îmi voi continua studiile de masterat în cadrul acestei Facultăți, fără a mă gândi de două ori. 

Toate acestea fiind spuse, nu uita: viitorul tău contează! #AlegeÎnțelept #Admitere2020 #UCDC

Dalina Vălean
Studentă, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca
Liviu Serban
Liviu Șerban
Student, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *