Cum învață studenții în 2020

De vreme ce perioada cea mai importantă din acest semestru se apropie, gândul fiecăruia zboară departe… „oare o să fie greu?”, „sper să mă descurc…”, „de ce nu am învățat la timp?”, „semestrul viitor mă țin de treabă!”.

Așa cum din cele redate anterior se înțelege că este vorba despre sesiunea de examene, cea care dă bătăi de cap oricărui student, care generează o oarecare stare de agitație și stres, fapt pentru care am dorit să schimbăm această perspectivă, pe cât posibil. Deoarece multe situații-criză pot fi soluționate cu o strategie bună, în cele ce urmează voi reda metodele de abordare a sesiunii de examene din punctul de vedere al mai multor studenți, din ani diferiți, începând cu ai noștri colegi din anul I.

David Tănase spune: „Metodele mele sunt nopțile albe, învăț zilnic, îmi pun întrebări spontan pe parcursul zilei și, dacă nu îmi amintesc, iau cartea și caut. Materia este foarte multă, comparativ cu liceul, dar citind zilnic și pe bucăți reușești să o parcurgi. M-au ajutat mult parțialele – așa am văzut ce <<pretenții>> are fiecare profesor de la noi.”

Andreea Varvari destăinuie: „Experiența sesiunii nu mi-e familiară, însă încep să înțeleg de ce toți studenții care au trecut deja prin cel puțin o sesiune susțin că este o perioadă dificilă. Încerc să nu am alte activități decât cele dedicate studiului. Îmi structurez materia, îmi subliniez. Ceea ce mi se pare cu adevărat dificil este faptul că sunt atâția termeni noi, pentru care trebuie să-mi dedic mai mult timp, nu doar pentru a memora, ci și pentru a-i înțelege și ulterior a-i folosi corect. Totuși, nu-mi neglijez alimentația și pauzele, încerc să stau afară când fac o pauză de la studiu, să iau o gură de aer curat și să mănânc un fruct.”

Denisa Tipus: „Atitudinea mea față de sesiune este relaxată, însă trebuie să recunosc faptul că am câteva emoții. Cu toate că am parcurs 80% din materie până acum. În principal, metoda cea mai eficientă și cea mai bună, pe care o folosesc și o recomand, este învățatul din timp. Nu trebuie lăsat nimic pe ultima sută de metri, pentru că se va acumula foarte multă informație. Am încercat până acum, pe tot parcursul semestrului, să învăț la materiile importante, unde știu că examenele vor fi grele, dar nu le-am omis nici pe cele considerate „ușoare”. În principu, am încercat să creez un echilibru, astfel încât să nu ajung în situația de a mă panica sau de a avea emoții.”

Sebastian Seica afirmă că în ceea ce privește starea lui spirituală, este tensionat, iar pentru aceasta el a început studiul intens cu două săptămâni înainte de examene, dedicat fiind în totalitate sesiunii.

„Poate cel mai important aspect în pregătirea pentru sesiune este să ții legătura cu colegii tăi, să vă ajutați cu materiale și sfaturi, iar mai apoi să vă prezentați la examene plini de încredere, știind că acestea reprezintă atât o evaluare a cunoștințelor, cât și un imbold spre a dori mai mult de la voi, nicidecum un concurs. Fiecare experiență de acest fel vă ajută să vă dați seama de punctele voastre forte, dar mai ales de chestiunile care au nevoie de mai multă atenție din partea voastră.” spune Eliza Ciocîrlan, concluzionând atât de armonios articolul. 

În continuarea acestei serii cu metode și tehnici de asimilare a informațiilor, utilizate de către studenții facultății noastre,  voi reveni cu strategiile studenților din anul II, acompaniate de mici sfaturi utile.

Dalina Vălean
Studentă, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *