Cum învață studenții în 2020 part. 2

 Colegii noștri din anul terminal deja simt „senzațiile tari” pe care le generează sesiunea de examene, iar cei din anul trei deja sunt acomodați, pe când colegilor noștri din anul întâi această sesiune, prima lor sesiune, le este pe departe una dintre cele mai inedite experiențe pe care urmează să le trăiască în cadrul facultății. 

Articolul anterior din această serie privind tehnicile de învățare este despre cei mai noi dintre colegii noștri care, pregătindu-se pentru susținerea examenelor din cadrul sesiunii, au împărtășit tehnicile care, speră ei, să le aducă promovarea examenelor. 

În spiritul solidarității față de cei mai neexperimentați dintre noi, ori pentru cei care sunt în căutarea unei metode eficiente de asimilare a informațiilor, în acest articol se regăsesc metodele de abordare, atitudinea față de sesiune și starea spirituală pe care o generează această etapă din viața oricărui student, relatate prin prisma câtorva studenți din anul II.

Daiana Dragoș, afirmă că, deși această perioadă este una stresantă pentru ea, metoda ei de învățare este: „stau cu cartea și codul în față și citesc din ambele, apoi încerc să redau ideea. Beau multă apă între timp deoarece mă ajută să mă concentrez mai bine. Încerc să ies cât mai mult la aer peste zi, iar când fac pauză ies pe balcon. În mod special, îmi place să învăț la lumină naturală și, în ziua în care am avut un examen, nu mai învăț la altă materie, e ziua în care mă relaxez.”

Cosmin-Traian Patraș spune: „metoda mea de abordare este una destul de practică, în sensul că nu amestec niciodată materiile pentru care învăț, mai exact încerc să pun la punct o materie ca să pot trece la cealaltă. Încerc să fiu tot timpul calm și să nu mă gândesc la cât mai am de învățat, ci la ce învăț sau citesc în acel moment. Toate cursurile și notițele mele sunt scrise pe foi de hârtie, pe care mai apoi le cataloghez în funcție de subiectul din care fac parte. Obișnuiesc ca mai apoi să-mi ordonez toate aceste foi în față, pentru a-mi fi mai ușor să le accesez, economisind timpul în care ar trebui să le răsfoiesc într-un caiet de exemplu, facem asta destul când vine vorba de coduri sau cărți.”

Pe Evelina Milea, șefa de an, sesiunea o găsește agitată și puțin stresată din cauza dublei sesiuni căreia aceasta trebuie să îi facă față. „Încerc pe cât posibil să fiu calmă, să învăț în fiecare zi și nu în noaptea dinaintea examenului. Aloc timp suficient fiecărei materii, fac schițe, învăț cât mai logic astfel încât informația pe care o memorez să rămână întotdeauna întipărită, fiind nevoie doar de câte o actualizare la o perioadă de timp. Am o premisă după care mă ghidez întotdeauna: învăț de 10, ca să fiu sigură că iau 5-ul!”

Diana Anastasia Pop, afirmă: „citesc toată materia ca pe o poveste, frumoasă, aș spune eu, asta pentru că îmi place foarte mult ce studiez și e un plus considerabil. După care, subliniez noțiunile pe care s-a pus accent pe parcursul semestrului, la cursuri, și bineînțeles noțiunile care sunt importante. Prevederile sau noțiunile pe care nu le înțeleg, încerc să le deslușesc întrebând alți colegi sau documentându-mă din alte cărți/opinii juridice iar, în final, încerc să aplic informația pe variante de examen/test sau întrebări relevante pe care le-au adresat cadrele didactice pe parcursul semestrului.”

Sintetizând sfaturile și cuvintele pline de încurajări adresate de acești colegi ai mei către toți cititorii realizez cât de solidari sunt membrii acestui colectiv. Unele dintre acestea sunt: „să nu te sfiești să întrebi ceva când ai nelămuriri”, „să învățați în fiecare zi, și nu în noaptea dinaintea examenului!”, „să nu renunți, indiferent de dificultăți și să dedici timp. Cel mai important, nu renunța la visul tău!”, „Sesiunea trebuie să încercăm să o vedem cu alți ochi, nu ca pe ceva ce ne sperie!”

Dalina Vălean
Studentă, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *