„Copiilor de ieri le pasă de copiii de azi!”

Astăzi, la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, am continuat activitatea de prevenție prin educație juridică, avându-l pe domnul Judecător Cristi Danileț ca personaj principal. Audiența noastră a fost compusă din elevi de clasa a 12-a, categorie de elevi care, pentru noi, prezintă o importanță aparte din pricina faptului că vârsta la care se află tinerii elevi deschide o multitudine de uși, iar oportunitățile sunt nenumărate. Menirea noastră este ca pe aceste poteci ale vieții tinerii să calce cu certitudinea că libertatea este garantată numai de respectarea legii

Domnul Judecător, în demersurile de conștientizare a tinerilor, le-a vorbit despre importanța legii în societate, „unde-i lege nu-i tocmeală”, despre problemele actuale privind drogurile și violența, despre spațiul public și cel personal însă le-a vorbit și despre urmările faptelor ilicite. Dorind ca aceștia să înteleagă cu adevărat că legea este făcută ca să fie respectată și că în caz contrar faptele atrag măsuri coercitive din partea statului, s-au adus în vedere fapte reale și s-au utilizat exerciții de imaginație, într-un dialog constant cu elevii, trezind un real interes din partea lor.

Această oră de educație nonformală a fost specială prin prezența dânsului care a reușit atât să tragă un semnal de alarmă făcând cunoscut faptul că prea mulți tineri sunt parte într-un proces penal, cât și să-i determine pe aceștia, începând de astăzi, să treacă printr-un „filtru legislativ” următoarele lor acțiuni.

Ne bucurăm că am avut posibilitatea de a susține mai multe lecții de educație juridică în cadrul acestui liceu, la invitatia doamnei director Amalia Gurzău, care este foarte deschisă la aceste metode educaționale alternative.

Dalina Vălean
Studentă, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *