Constantin cel Mare, lupta dintre un păgân și viitorul creștin

După cum am precizat într-un articol anterior, interesul pentru cunoașterea trecutului, există la nivelul fiecărui individ, tot ceea ce trebuie să facem este să stârnim acest interes alimentându-l constant cu noi informații. Prezentul articol este dedicat acestei zile, în calendarul ortodox fiind sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. Desigur că, pe lângă importanța de ordin religios acordată Împăratului Constantin, trebuie să remarcăm faptul că acesta și-a adus contribuția și în rezolvarea problemelor de ordin politic cu care Imperiul roman se confrunta la acea vreme.

Scurte precizări istorice

Împăratul Constantin, cunoscut și sub numele de Constantin I, a fost un împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale, și a condus Imperiul până la moartea sa. Este important de precizat faptul că la începutul domniei sale, Constantin se afla în căutarea legitimității. Propaganda dusă de acesta pentru a-și depăși condiția (cea de uzurpator) ne relevă fără putință de tăgadă complexitatea gândirii politice a lui Constantin. La început, el se folosește de o propagandă permanentă dusă în rândul cetățenilor, insuflându-le acestora imaginea unui împărat care este protejat și iubit de zei. Lupta de la Pons Milvius se dovedește a fi momentul decisiv pentru Constantin, din acest moment începând o schimbare a perspectivelor religioase.[1] Unii autori consideră faptul că orientarea spre Creștinism era necesară, deoarece numeroasele culte care existau în interiorul Imperiului cauzau o instabilitate socială.

Lupta de la Chrisopolys îl lasă pe Constantin singurul împărat al Imperiului roman. Totodată se revine și la transmiterea tronului pe linie ereditar-masculină. Prin edictul de la Milano, religia creștină este pusă în legalitate pe întreg cuprinsul Imperiului. Urmează să fie organizate celebrele concilii, dintre care amintim cu titlu de exemplu Conciliul de la Niceea [2] (Primul Sinod Ecumenic) în care au fost puse bazele dogmei creștine, trasându-se anumite reguli clare. Deși Constantin a crezut inițial că va reuși să controleze Biserica, acest lucru nu se arată a fi posibil, în cele din urmă lucrurile stând esențialmente diferit.

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe data de 21 mai a fiecărui an praznicul Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena. Cu toate că au existat numeroase controverse legate de numele lui Constantin I, trebuie să recunoaștem aportul pe care atât Constantin, cât și mama sa, Elena, l-au adus lumii creștine.

Pe această cale adresăm urări de „La mulți ani” tuturor celor care își serbează azi onomastica.

[1] https://www.historia.ro

[2] https://www.britannica.com

 
Sebastian Seica
Sebastian Seica
Student

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *