Concursul de educație juridică I LOVE RULE OF LAW

Fiind susținători constanți ai Proiectului de educație juridică pentru liceeni, noi, studenții de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București, ne-am implicat cu entuziasm în organizarea unei noi ediții, care a avut loc joi, 27 mai 2021.

Concursul s-a adresat cu precădere elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Anul acesta a constat  în compunerea și apoi susținerea unui eseu / prezentări plecând de la teme dezvoltate în manualul scris de domnul judecător dr. Cristi Danileț, Elevul și legea. Ghid practic de educație juridică, 2020.

Alături de domnul judecător Cristi Danileț, inițiatorul proiectului, din juriu au mai făcut parte distinse personalități, pe care le enumerăm în ordine alfabetică, fiind greu de găsit un alt criteriu: prof. Hadrian Arion (inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Cluj), prof. univ. dr. Aurel Codoban (profesor de comunicare și filosofie juridică la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, Facultatea de Drept din Cluj-Napoca), prof. Amalia Gurzău (inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Cluj), avocat Flavia Maier (decanul Baroului Cluj) și conf. univ. dr. Paul Popovici (prodecan al Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București).

În concurs s-au înscris un număr de 11 proiecte ale unor elevi de liceu din Baia Mare, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timișoara, Turda; susținerea lor s-a decis să se facă în ordine alfabetică.

 

În urma însumării punctajelor acordate, care a avut în vedere atât materialele înscrise în concurs, cât și susținerea acestora și răspunsurile la întrebările puse de juriu, s-au acordat următoarele premii:

        Premiul I: Teodora-Călina Sava (Colegiul Național Bănățean din Timișoara);

        Premiul al II-lea: Ana Oprea și Amelia Taloș (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca);

        Premiul al III-lea: Petruța Sâmbotelecan (Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca).

 La propunerea domnului prof. Hadrian Arion s-au acordat și trei mențiuni, corespunzătoare punctajului obținut, respectiv pentru:

        Beatrice Mărginean (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda);

        Carmen-Ioana Oltean (Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca);

        Diana Rîșcu, Andreea-Iulia-Gabriela Fălcușan, Paul-George Bud, Alexandra-Bianca Bordac și Demeter Lorena-Francesca (Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” din Baia Mare”).

 „Cum aș putea rezuma suma trăirilor pe care le-am avut în orele acestui concurs? Inițial a fost teama de a pătrunde într-un domeniu necunoscut până atunci, urmată de admirația pentru numele care au fost prezentate la începutul concursului. În ciuda emoțiilor copleșitoare pe care le-am avut prezentându-mi lucrarea, momentul în care am primit reacția juriului nu poate fi descris altfel decât ca fiind înălțător. Am rămas cu pura convingere că mesajul meu a fost atât de sincer încât a fost « trăit », nu doar înțeles de cei care m-au ascultat. La rândul meu, a ascultat pe toți ceilalți de « cei de vârsta mea », rămânând impresionată de cunoștințele, efortul și pasiunea lor.

În anii de liceu am avut diferite oportunități de a participa la concursuri în diferite domenii, precum literatură, fizică, creație, spirit civic, însă nu pot decât să mă bucur de faptul că am încheiat ciclul liceal cu acest concurs minunat de educație juridică”, ne-a declarat Teodora-Călina Sava.

 Concursul ne-a îndemnat să ne facem timp pentru ceva ce ne-a fost dintotdeauna drag și ne-a atras și anume domeniul juridic. A fost într-adevăr un exemplu că legătura cu educația nu este pierdută nici măcar pe timp de pandemie, iar aceste bariere impuse de mediul on-line pot fi depășite când pasiunea și dorința chiar există. Am trăit o experiență de învățare foarte frumoasă, pe care o recomandăm cu căldură colegilor noștri liceeni.

 

Vrem în primul rând, să mulțumim organizatorilor pentru această oportunitate de a participa la un astfel de concurs unic și pentru inițiativa de a-l face accesibil pentru toată lumea. Mulțumim și celorlalți concurenți de la care am avut ocazia să învățăm multe lucruri.

Am văzut modul în care profesioniștii în domeniu abordează o problemă din domeniul lor de activitate și cum putem să îi luăm ca exemplu în soluționarea acesteia.

Apreciem că membrii juriului ne-au alocat un timp special, nouă, elevilor.

Cu siguranță, noi sperăm ca această experiență se va repeta și în viitor. Sunt niște atuuri care ne fac să avem doar cuvinte de laudă la adresa concursului”, ne-au transmis Ana Opre și Amelia Taloș.

 „Proiectul  Rule of Law ne-a oferit oportunitatea de a fixa mai multe cunoștințe în ceea ce privește educația juridică și în special am aprofundat tema pe care am ales-o, Drepturile și îndatoririle elevului. Totodată am avut ocazia să îmi exersez vorbitul în public și să îmi îmbunătățesc arta scrisului prin eseul pe care l-am avut de pregătit. Sunt recunoscătoare, de asemenea, membrilor juriului pentru interacțiune și sunt sigură că acest concurs mă va ajuta pe viitor. Abia aștept să mai particip la proiecte asemănătoare!”, ne-a scris Petruța Sâmbotelecan.

 

 Din perspectiva noastră de studenți, menționăm că ne-a impresionat deschiderea elevilor pentru fascinantul domeniu juridic, care, sub o formă sau alta, se intersectează cu tot ceea ce înseamnă școală și licean. Ne-am bucurat să îi vedem toți concurenții bine pregătiți, sclipitori, dornici de implicare, cu spirit civic, hotărâți să tragă un semnal de alarmă cu privire la aspecte precum drepturile și îndatoririle elevului, problemele societății, gândind soluții și posibilități de remediere ale acestora.

 

Le dorim mult succes pe orice cale vor urma după finalizarea studiilor liceale și le mulțumim pentru implicare și pentru efortul depus, tuturor participanților, menționând și pe această cale bucuria întâlnirii, chiar și în mediul on-line! 

Totodată, transmitem mulțumiri speciale pentru susținerea oferită domnului lect. univ. dr. Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, alături de care am dus la bun sfârșit Concursul I Love Rule of Law, un proiect educațional susținut de Raiffeisen Bank.

Dalina Vălean
Dalina Vălean
Studentă
Cosmin-Traian Patraș
Cosmin-Traian Patraș
Student

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *