Aspecte teoretice și practice privind traficul și consumul de droguri ep. 1

Facultatea de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universitatii Creștine „Dimitrie Cantemir”, în colaborare cu Biroul Teritorial Cluj-Napoca al instituției Avocatul Poporului, a organizat în data de 28 octombrie 2019, un Seminar cu tema  ”Aspecte teoretice și practice privind traficul și consumul de droguri”.

Lucrările au fost deosebit de interesante și prezentările interactive, astfel că, audiența numeroasă, care a umplut un amfiteteatru din cadrul facultății a participat cu plăcere, iar la final, prima întrebare a fost: ”Când se vor mai organiza astfel de activități?”

Prin urmare, am promis că vom repeta astfel de experiențe utile, dar și interesante, activități pe care noi le considerăm metode educaționale alternative care aduc spor de valoare atât studenților cât și instituției noastre.

Până la momentul următor, vom publica, pe rând, câte un scurt rezumat din prezentările de la acest seminar.

Episodul 1, intitulat Substanțele psihotrope: povestea unor molecule, îl are ca protagonist pe domnul doctor Codrin Horia Rebeleanu, șef de lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, catedra de Medicină Legală. Ne-au reținut atenția următoarele aspecte.

            Substanțele psihotrope au o istorie proprie. Astfel, din Antichitate, dacii foloseau substante psihotrope, în scopul anestezierii celor care erau supuși unor intervenții chirurgicale. Mai exact, se utiliza sirop de mătrăgună combinat cu vin, însoțit de fumigații cu ciuperci halucinogene. Ulterior, în 1794, sunt stabilite reguli precise de funcţionare a spiţeriilor (farmaciilor) şi norme de conduită pentru spiţeri, însă primele reglementari veritabile ale traficului de droguri sunt

emise în perioada 1797 – 1819, în 1872 fiind promulgată o lege care cerea scoaterea din uz a „medicamentelor secrete“, împiedicând astfel utilizarea lor.

Substanțele psihotrope pot fi clasificate în mai multe categorii, în funcție de diferite criterii. Astfel, dacă din punct de vedere medical se face distincția între antidepresive, anxiolitice, euforizanți, halucinogene, opioide, sedative și stimulante, sub aspect juridic sunt definite noțiunile de substanţe aflate sub control naţional
– drogurile şi precursorii, droguri – plantele şi substanţele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conţin asemenea plante şi substanţe, droguri de mare risc, droguri de risc precursori și inhalanţi chimici toxici.

În cadrul acestora, un loc aparte îl ocupă etnobotanicele, care, neîncadrându-se în tiparele clasice, sunt susceptibile să sufere în permanență modificări ale compoziției chimice, motiv pentru care combaterea consumului lor este extrem de dificilă sub aspect juridic, fiind posibilă numai în măsura în care modificările actelor normative reușesc să ţină pasul cu dinamica pieţei.

În demersul de detectare a consumului de substanțe psihotrope, un rol esențial îl joacă medicul legist care are posibilitatea să realizeze examenul clinic al pacientului, un examen obiectiv amanuntit care sa vizeze echimoze la nivelul plicilor coatelor, punctii venoase in locurile de elecție, perforație de sept  nazal, verificarea amanuntita a tegumentului, precum și un examen toxicologic orientativ.

            Ca și concluzie, singura modalitate în care se poate evita ca următoarea generaţie să fie una cu un
număr excesiv și necontrolabil de “visători” este prevenţia, educarea din perioada școlară și lupta pentru recuperarea celor care au început deja să evolueze pe aleea etnobotanică.

Vă multumim și vă mai asteptăm!

Anca Georoceanu

Catalin M.
5/5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *