AB INITIO – Între datorie și pasiune

„Cu cât cauți să înveți mai mult, cu atât creierul tău va solicita organismului mai mult oxigen și nutrienți. Acesta îl va ține viu, nu doar biologic, ci și funcțional. Nu fugiți de nou, ci îmbrățișați-l. Acesta vă va obliga la creștere.” – Dr. Camelia Căpușan

În calitate de studenți, tindem de foarte multe ori să amânăm anumite activități care ne sunt pe plac din pricina faptului că suntem obișnuiți să fim comozi, suntem obișnuiți să ne ferim de tot ce înseamnă nou. Considerăm că această frică ni s-a instalat în organism ca un scut de protecție în privința unor așa-numite viitoare îndatoriri. De aceea, suntem de părere că lucrurile pe care tindem să le realizăm, necesită să fie născute din pasiune și din dorința pentru lucrul bine-făcut.

Cam așa a luat naștere și Cercul Științific Ab Initio, cerc științific ce își propune să aducă la un loc pe toți cei preocupați de aspectele istorice ale dreptului, precum și de interferențele sale cu alte domenii ale cunoașterii umane.

De ce un cerc științific? Deoarece omul tinde mereu spre perfecțiune, perfecțiune ce poate fi redată fidel prin ideea de cerc, figură geometrică perfect realizată. Indiferent de dimensiunile cercului, acesta își păstrează valoarea constant. Prin ideea de cerc înțelegem că ne aflăm în jurul unei mese rotunde, unde cu toții suntem egali: studenți mai tineri sau mai experimentați, profesori ori invitați speciali. Simbolul mesei rotunde, conform căruia toți cei care stăteau în jurul mesei ocupau poziții de egalitate, s-a dezvoltat de-a lungul timpului, avându-și rădăcinile în legendele legate de regele Arthur.

Numele cercului nu a fost ales întâmplător, acesta având o simbolistică aparte. Ab Initio, în traducere liberă: „de la început” semnifică, pe de o parte, obiectul de activitate al cercului, adică istoria, studiul dedicat originilor. Pe de altă parte, cercul are un rol inițiatic pentru studenții care se află la început de drum și pentru care tainele dreptului încep să fie dezvăluite treptat.

Într-un context pandemic ce nu ne dă de înțeles că are să se termine prea curând, când cursurile, seminariile și activitățile obișnuite pe care le realizează un student devin monotone, se naște dorința de schimbare. Creativitatea ne este stimulată, lăsând loc ideilor și determinării de a crea oportunități noi în cadrul cărora ne putem dezvolta și în cadrul cărora putem evolua pe cât mai multe planuri.

Asta oferă și Cercul Științific Ab Initio: posibilitatea de a te descoperi pe tine însuți prin participarea la diferite dezbateri, posibilitatea de a deprinde diferite aptitudini în cadrul discuțiilor interesante despre numeroase romane istorice, calea de a afla lucruri noi și inedite prin prisma excursiilor ce vor urma și prin prisma viitorilor invitați ce ne vor istorisi, în cadrul unor ședințe speciale ale cercului, distincte informații despre dreptul aplicat în istorie și multe altele.

Cercul Ab Initio este disponibil tuturor studenților din cadrul Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca. Vă așteptăm cu drag, în număr cât mai mare!

Logo Ab Initio
Sebastian Seica
Student, Președintele Cercului științific AB INITIO
Rebecca Ciobanu
Rebecca Ciobanu
Studentă, Secretara Cercului științific AB INITIO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *