1 Martie: Curiozități

Așa cum bine este cunoscut, data de 1 Martie este data simbolică a Mărțișorului, tradiție  românească păstrată încă de pe vremea daco-tracilor. Conform Wikipedia, se consideră, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte (zeul roman al războiului). Mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu ață albă-roșie. Fetele adolescente purtau mărțișor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr și să-l păstreze până la sosirea primilor cocori și înflorirea arborilor, iar copiii îl purtau în jurul gâtului.

Ceea ce este mai puțin cunoscut despre această zi deosebită a anului este că data de 1 martie are conotații și pe plan internațional, iar în cele ce urmează voi enumera câteva evenimente care își au originea în această zi.

Având la bază încercările de a contesta și înlătura comportamentul ostil și discriminator- Ziua discriminării zero; Constituţia devine efectiv o forţă în 1 martie 1972, la prima Adunare Generală a Statelor Membre- Ziua Internațională a apărării civile; precum și Ziua mondială a complimentelor, zi care pecetluiește importanța acordării și receptării de complimente din punct de vedere psihologic.

Alte evenimente memorabile ale datei de 1 martie sunt: nașterea scriitorul român Ion Creangă (1834) precum și cea a lui Frédéric Chopin, compozitor și pianist polonez (1810); fondarea orașului Rio de Janeiro (1565); a fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone- SUA (1872); Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume (1998).

Echipa „Să fii drept la DREPT” vă urează o primăvară cu bucurii, zâmbete și voie bună!

Dalina Vălean
Studentă, anul II, Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *